فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 32 (بهار 1394)

  • ویژه نامه حقوق مالکیت فکری
  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود عباسی، محمدمعین اسلام، فروزان اکرمی* صفحات 11-46

    یکی از مشکلات عمده پدیدآورندگان آثار ادبی، علمی، هنری و فرهنگی در کشور عدم رعایت قواعد اخلاقی و قوانین مربوط به حمایت از حقوق مولف است که با حقوق جامعه نیز در ارتباط می باشد. با توجه به تغییرات و پیشرفت های رخ داده در روند تولید و نشر آثار در سال های اخیر، مطالعه حاضر ضمن تشریح فضای جهانی حق مولف، به بررسی وضعیت کنونی کشور در حمایت از حقوق اخلاقی و قانونی مولفین در باب مالکیت آثار ادبی و علمی می پردازد تا با تحلیل نقاط ضعف و قوت، راهبرد پذیرش سیاست بین المللی حمایت از حق مولف مشخص گردد. از نظر بستر و عوامل ساختاری، وضعیت کنونی کشور از نظر عوامل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ساختاری، و قرارگیری آن در دوره پساتحریم نشان دهنده آماده نبودن بستر لازم برای پذیرش سیاست بین المللی حمایت از حق مولف و تصویب لایحه آن می باشد. از طرفی عوامل موثر بر ارتباطات بین المللی در زمینه تحقیق و تبادل دانش، و فرایندهای اخلاقی و حقوقی آن، بر لزوم بازنگری قوانین موجود تاکید دارد. برای اتخاذ سیاست حمایت از حقوق مالکیت ادبی و هنری و پیوستن به معاهده جهانی، مهیانمودن تدریجی زیرساخت های فرهنگی، اقتصادی، اخلاقی و قانونی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: مالکیت فکری، معاهده بین المللی حق مولف، آثار ادبی و هنری، حقوق اخلاقی، سیاست عمومی
  • میرقاسم جعفرزاده، عرفان عمرانی* صفحات 47-64

    اختراعات و نوآوری های بشر عموما مشمول حمایت حقوق قرار می گیرند، اما برخی از این ابداعات مشمول حمایت حقوق نیستند و از حوزه حمایت حقوق مالکیت فکری خارج هستند. روش های علم پزشکی یکی از استثنایات بحث برانگیز اختراعات قابل ثبت می باشد و موافقان و مخالفان حمایت از روش های علم پزشکی در حقوق اختراعات دلایل و مبانی متعددی را برای توجیه نظریه خود بیان نموده اند، در حالی که عمده استدلالات موافقان حمایت همان دلایل توجیه کننده سیستم حقوق اختراعات است، استدلال مخالفان حمایت از روش های علم پزشکی به مبانی حقوقی اعم از استدلالات حوزه حقوق اختراعات، حقوق بشر و مبانی اخلاقی قابل تقسیم است. مبانی اخلاقی مخالفان حمایت از روش های علم پزشکی در حقوق اختراعات در میان سایر مبانی از قوت بیشتری برخوردار است به نحوی که می توان گفت حمایت از روش های علم پزشکی با حوزه اخلاق پزشکی در تعارض است و حمایت از این اختراعات مخالف اصول اخلاقی پذیرفته شده در حوزه اخلاق پزشکی است. مهم ترین مبنای استثنای روش های علم پزشکی از حوزه حمایت حقوق اختراعات مبانی اخلاقی می باشند. ما در این مقاله به بررسی موارد تعارض حمایت از روش های علم پزشکی با اخلاق پزشکی خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اختراعات پزشکی، سودرسانی، عدم اضرار، عدالت، حریم خصوصی
  • سید نصرالله ابراهیمی، فاطمه خوش چهره* صفحات 65-102

    کشور ایران که یکی از اصلی ترین دارندگان ذخایر نفت و گاز دنیا است، برای داشتن عملکرد بهتر در سرمایه گذاری و انجام پروژه های نفتی نیازمند بروزرسانی تجهیزات و توانمندی ها و روش های انجام پروژه خود توسط شرکت های بین المللی نفتی می باشد تا از این طریق بتواند از بهترین فناوری های موجود برای انجام عملیات تحقیق و توسعه استفاده کند یا زمینه انتقال آن ها را فراهم آورد. این پژوهش علاوه بر ارایه تعاریف مختصری از مفاهیم استفاده، انتقال و توسعه تکنولوژی، تفاوت این موارد را در عمل و از دید اجرایی بیان می کند و مسایل مهمی را که در اجرای پروژه های مبتنی بر این قراردادها حادث می شود، از نظر می گذراند. پس از بررسی موضوعات مهم و اساسی در قراردادهای استفاده، انتقال و توسعه تکنولوژی، بر اساس یافته های این پژوهش، موضوعات استفاده، انتقال و توسعه تکنولوژی، دارای ماهیتی متمایز و قابل تفکیک از یکدیگرند و باید به طور جدی توسط شرکت های بین المللی نفتی در مراحل اکتشاف، توسعه و عملیات میادین ایران مورد توجه قرار گیرد. به علاوه، حقوق و تعهدات مختلف شرکت ملی نفت ایران و شرکت های بین المللی نفتی در قراردادهای بالادستی کشور در خصوص تکنولوژی، باید به خوبی شناسایی و درک شود. انعقاد این قراردادها باید همراه با ظرافت و هوشمندی باشد و موضوعات اساسی و حیاتی با دقت در آن گنجانده شود. همچنین ضمانت اجرایی نیز برای عدم رعایت هر یک از آن ها در نظر گرفته شود. سرانجام، به منظور اجرایی شدن موضوعات استفاده، انتقال و توسعه تکنولوژی و تامین منافع ملی در ارتباط با تکنولوژی، باید اذعان داشت که کشورمان نیازمند انعقاد قراردادهایی جامع و مبتنی بر مشارکت کارفرما و پیمانکار، درج شروط هدفمند در کنار تدوین قانونی جامع و ایجاد نهادی نظارتی و حاکم بر تمام قراردادهای نفتی می باشد.

    کلیدواژگان: استفاده از تکنولوژی، انتقال و توسعه تکنولوژی، قراردادهای بالادستی صنعت نفت و گاز ایران
  • محمدهادی میرشمسی*، خیرالله هرمزی، محبوب افراسیاب صفحات 103-123

    در دنیای امروز، قدرت اقتصادی برای هر کشوری اولویت اول در برنامه ریزی های کلان محسوب می شود و توان اقتصادی هر کشور به میزان رشد تولید خالص داخلی آن بستگی دارد. موثرترین پارامتر در افزایش تولید ناخالص داخلی، تجاری سازی محصولات بومی در تمام شاخه های اقتصادی است که اموال فکری از جمله آن ها می باشد. در کشورهای پیشرفته سهم تولیدات محصول فکری نزدیک به 40% از کل تولید خالص ملی است. متاسفانه در ایران سهم محصولات فکری تجاری سازی شده بسیار پایین و نزدیک به عدد صفر است. این مقاله تلاش می کند تا عوامل و موانع تجاری سازی محصولات فکری را در عرصه حقوقی و اقتصادی بررسی کند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی اموال فکری، خلاهای قانونی، مشکلات اقتصادی
  • محمدحسین خوانین زاده، محمدحسین عرفان منش* صفحات 125-150

    ثبت ابداعات مرتبط با زیست فناوری و ژنتیک همراه یکی از چالش برانگیزترین موضوعات در حقوق ثبت اختراعات بوده است. یکی از این چالش ها این است که آیا ثبت محصولاتی که در آن اجزای موجود در طبیعت به کار رفته است صحیح می باشد؟ آیا می توان ژن های انسان را در مالکیت افراد خاص قرار داد؟ به علاوه، دارندگان گواهی نامه های ثبت اختراع در حوزه زیست فناوری که در عرصه پزشکی و دارویی نیز کاربرد دارند، می توانند با استفاده از حقوق انحصاری دسترسی افراد و به ویژه محققان، پزشکان و بیماران را به موضوع اختراعشان محدود کنند. رای دیوان عالی آمریکا در قضیه انجمن پاتولوژی مولکولی علیه شرکت میریاد به بسیاری از مناقشات و مباحث پیرامون قابلیت ثبت دی.ان.ای پایان داد و اعلام کرد که ژن ها و اطلاعاتی که کدگذاری می کنند صرفا به دلیل این که از وضعیت و محیط طبیعی شان جداسازی می شوند، قابل حمایت نیستند. این مقاله با تجزیه و تحلیل این رای، به بررسی سیر تحول ثبت اختراعات مرتبط با دی.ان.ای در اروپا و آمریکا می پردازد.

    کلیدواژگان: اختراعات قابل حمایت، ابداعات دی.ان.ای، محصول طبیعت، دیوان عالی آمریکا
  • مهوش منفرد* صفحات 151-187

    امروزه اختراعات دارویی بخش مهمی از تولیدات صنعتی را به خود اختصاص داده است و شرکت های بزرگ سرمایه گذاری به این مقوله توجه نشان داده اند و خواهان حمایت از این اختراعات در جهت اطمینان برای سرمایه گذاری در این حوزه می باشند. ضمن این که پیشرفت در این حوزه خود منافع بشری در پی دارد، اما حمایت بدون قید و شرط از این اختراعات در تعارض با حق بر سلامتی افراد قرار دارد که از جمله حقوق بنیادین بشر است. بنابراین در سال های اخیر حق اختراعات دارویی و تاثیر آن در تحقق حقوق بشر، به یکی از مباحث چالش برانگیز موضوع حقوق مالکیت فکری در میان کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. از یکسو کشورهای توسعه یافته خواستار گسترش دایره حمایت از اختراعات دارویی هستند و از طرف دیگر کشورهای در حال توسعه معتقدند که حمایت قوی از اختراعات دارویی، بر حق دسترسی بیماران به داروها تاثیر منفی گذاشته است. بنابراین بررسی این مساله از منظر حقوق بین الملل ضرورتی انکارناپذیر است. متعاقب این مساله، مقاله حاضر تلاش می نماید با بررسی و تفسیر حقوقی و به طور خاص با تفسیر ماده 27 موافقت نامه تریپس در رویه قضایی سازمان تجارت جهانی، چالش میان حق اختراع دارویی و حقوق بشر را مورد بررسی و تبیین قرار دهد.

    کلیدواژگان: اختراعات دارویی، حقوق بشر، مالکیت فکری، موافقت نامه تریپس، سلامت عمومی
  • افشین جعفری*، علیرضا حجت زاده، محمدتقی رضایی صفحات 189-218
    زمینه و هدف

    حقوق مالکیت فکری (معنوی)، یکی از گونه های حقوق مالکیت است که به حمایت و استفاده از آفرینش های فکری بشر مربوط می شود. با توجه به گسترش ارتباطات، فرصت ها و تهدیدات ناشی از فضای سایبری همچون حملات و جرایم سایبری، بررسی رویکردهای حقوقی نسبت به تهدیدات سایبری در حیطه مالکیت فکری حایز اهمیت است که در این پژوهش به این موضوع پرداخته می شود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی از نوع کاربردی و با استفاده از قواعد حقوقی مالکیت فکری در حوزه فضای سایبر و منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در به سامان رسیدن این تحقیق ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی، هرچند رویکردهایی عام و حتی نقشه راهی برای مقابله با تهدیدات سایبری شناخته می شوند، اما نمی توانند به طور خاص مشکلات جوامع دیگر را در حیطه حمایت از مالکیت فکری پوشش دهند. به همین دلیل ارتقای فرهنگ استفاده از فضای سایبر، تعیین مجازات متناسب با نقض مالکیت فکری، جرم تلقی نمودن تهدیدات سایبری و همچنین ایجاد قوانین مدون برای به رسمیت شناختن مالکیت فکری به عنوان عناصر حقوقی برای حمایت از مالکیت فکری ضروری هستند.

    نتیجه گیری: 

    مالکیت فکری برخلاف مالکیت مادی، بیشتر جنبه پنهان و غیر رسمی دارد. به همین دلیل، قوانین موجود در زمینه حمایت از مالکیت فکری غالبا ناقص و یا از تحولات سایبری باز می ماند. به نظر می رسد در قوانین بین المللی نیازمند رویکردی منسجم و پذیرفته شده از سوی کشورهای جهان هستیم. همچنین در قوانین داخلی نیازمند نهاد مالکیت فکری تحت لوای قوانین موجود هستیم. به علاوه مالکیت فکری و قوانین مرتبط با آن از جمله قوانین کپی رایت، نشر مطالب در فضای مجازی و بهره مندی از اینترنت نیازمند اتخاذ رویکردهای سخت گیرانه تری است که هم بتواند قوانین بین المللی را مد نظر قرار دهد و هم این که حقوق مالکان معنوی را همانند مالکیت صنعتی مراعات نماید.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، تهدیدات سایبری، مالکیت، مالکیت فکری
|
  • Mahmoud Abbasi, MohammadMoein Islam, Forouzan Akrami* Pages 11-46

    One of the main problems of the creators of literary, scientific, artistic and cultural works in the country is the lack of observance of the related ethical rules and laws to the protection of copyright in connection with the public rights. Regarding to recent advances and developments, meanwhile explanation of the global sphere of the copyright, present study explores the current situation of the country in protection of moral and legal rights of the creators of literary and scientific works, thereby analyzing its strengths and weaknesses, strategy to acceptance of international protection of copyright policy is determined. In terms of context and structural factors, the country current situation in terms of political, cultural, economic and structural factors, and their position on after sanction period represents lack of preparation to accept international policy of copyright protection and its ratification. On the other hand, the factors affecting international relations in the field of research and exchange of knowledge, and its ethical and legal processes emphasis on the need to review the existing rules. To adopt international policy of the protection of literary property rights and join the global treaty, it is necessary to preparing cultural, economic, ethical and legal infrastructures, gradually.

    Keywords: Intellectual Property, International Copyright Treaty, Literary, Artistic Works Moral Rights, Public Policy
  • Mirghasem Jafarzadeh, Erfan Omrani* Pages 47-64

    Human inventions and innovations are generally subject to legal protection but some of these innovations are not subject to legal protection. Medical methods are one of the controversial exceptions of patentability of inventions and opponents and proponents of patent ability of medical methods support propound several reasons to prove their theory. While major arguments of proponents are justifying argument of patent system, the argument of opponents can be divided into legal basis, including human rights patent law, and moral arguments. Ethical foundations supporting the medical methods exceptions are stronger than other foundations. So that it can be said patentability of medical methods are in conflict by medical ethics and Ethical foundations are the most important in all foundations. In this article we look at the conflict of patentability of medical methods by medical ethics.

    Keywords: Medical Inventions, Beneficence, Non-Maleficence, Justice, Privacy
  • Seyed Nasrollah Ebrahimi, Fatemeh Khoshchehreh* Pages 65-102

    Islamic Republic of Iran is considered as one of the major holder of oil and gas reserves in the world. In order to obtain the better performance when investing and operating in the oil and gas fields, it is highly requested that an international oil company ("IOC") should update its hardware, software capabilities and, in particular, project management methods, in order to utilize and transfer the best available technology while getting involved with National Iranian Oil Company ("NIOC") for the research and development (R&D) of the existing technology. This study attempts to define the concept of utilization, transfer and development of technology in oil and gas upstream projects, and to specify the boundary lines of differences between utilization, transfer and development of technology when carrying out the oil and gas upstream projects. Furthermore, this study shall also highlight the main issues and elements should be considered in the upstream projects. After due considerations given to the issue of utilization, transfer and development technology, this study concludes that first the issue of utilization, transfer and development of technology and know-how should be seriously considered by IOC when exploring, developing and operating Iran oil and gas projects. Secondly, various lines of rights and duties of both IOC and NIOC in the technology issue should be clearly identified, understood and concluded in the concerned Iran upstream contracts. Third, such contracts need to be concluded with special delicacy in such a way that they embrace the essential issues and the vital provisions as well as sanctions for non-compliance. Finally, this research concludes that any attempts related to the utilization, transfer and development of technology will only be useful and fruitful when both NIOC and IOC endeavor hard to mutually discuss and understand this very important "national interest driven" requirement, and implement its comprehensive plan jointly in order to achieve the goal of utilization, transfer and development of technology and know-how, thus, to satisfy the national interests of the Country.

    Keywords: Utilization of Technology, Technology Transfer, Development, Upstream Oil, Gas Industry Contracts
  • MohammadHadi Mirshamsi*, Kheyrollah Hormozi, Mahbob Afrasiyab Pages 103-123

    Today, economical power for every country is one of the first priorities in national policies and economic potential of each country depends on net national product. The most effective factor in the increase of gross national product is the commercialization of indigenous products in all economic fields where intellectual properties are one of them. In developed countries, the portion of intellectual products that have been commercialized consists 40% of net national products. However, this number is considerably lower in Iran. This article examines e factors and barriers on commercialization of intellectual properties from legal amd economic point of view.

    Keywords: Commercialization of Intellectual Properties, Legal Gaps, Economic Problems
  • MohammadHossein Khavaninzadeh, MohammadHossein Erfanmanesh* Pages 125-150

    Patentability of inventions related to biotechnology and genetics has been one of the most challenging issues in patent law. One of these challenges is whether patenting products in which natural components are used is correct? Can we put human genes in the ownership of certain individuals? In addition, exercising exclusive rights arising from patents will limit the access of people, in particular, patients, doctors and researchers to the subject of patents. The decision of the US Supreme Court in Association for Molecular Pathology v. Myriad Genetics has put an end to many controversies and debates about isolated DNA sequences. The Supreme Court held that merely isolating genes that are found in nature does not render the invention patentable. Analyzing this decision, this article examines the patentability of DNA in Europe and USA.

    Keywords: Patentability, DNA Inventions, Product of Nature, US Supreme Court
  • Mahvash Monfared* Pages 151-187

    Today, pharmaceutical patents constitute an important part of industrial production and investment corporations have shown interest in this issue which is willing to protect these patents for assurance of investment in this area. While progress in this field has human interests, but the unconditional protection of such patents is in conflict with the right to health as one of the fundamental human rights. Therefore, in recent years, drug patents and their impact on the realization of human rights have become one of the challenging issues of intellectual property rights among developing countries. On the one hand, the developed countries want to expand the protection to pharmaceutical patent and on the other hand, developing countries believe that the powerful protection of pharmaceutical patent has have a negative impact on patients' access to medicines. Therefore, it is necessary to discuss this issue from the perspective of international law. Following this issue, this article tries by examining and legal interpretation, specifically by interpretation of Article 27 of the TRIPS Agreement in the WTO jurisprudence, to review and explain the conflict between pharmaceutical patent rights and human rights.

    Keywords: Pharmaceutical Patents, Human Rights, Intellectual Property, Trips Agreement, Public Health
  • Afshin Jafari*, Alireza Hojjatzadeh, MohammadTaghi Rezaei Pages 189-218
    Background and Aim

    The Law of the Intellectual Property is one of the types of property rights that are related to the protection and use of human intellectual creations. Given the proliferation of communications, opportunities and threats posed by cyberspace, it is important to examine the legal approaches to cyber threats in the field of intellectual property, which is addressed in this study.

    Method

    The present research method is descriptive-analytical of applied type and has been done by using the legal rules of intellectual property in the field of cyberspace and library resources.

    Ethical considerations:

     In organizing this research, while observing the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    International conventions and treaties, although known as general approaches and even roadmaps for dealing with cyber threats, do not specifically address the problems of other societies in protecting intellectual property. For this reason, promoting a culture of using cyberspace, determining punishment commensurate with infringement of intellectual property, criminalizing cyber threats, and establishing codified laws to recognize intellectual property as legal elements are essential to protecting intellectual property.

    Conclusion

    Intellectual property, unlike material property, has more hidden and informal aspects. For this reason, existing intellectual property protection laws are often incomplete or lacking in cyberspace. It seems that we need a coherent and accepted approach in international law by the countries of the world. In domestic law, we also need an intellectual property institution under existing laws. In addition, intellectual property and related laws, including copyright laws, the publication of content in cyberspace, and the use of the Internet, require more stringent approaches that take into account both international law and law. Treat intellectual property as industrial property.

    Keywords: International Law, Cyber Threats, Ownership, Intellectual Property